Rolanti Valfi Kontrolü ve Sorunun Çözümleri

Rolanti Valfi Kontrolü ve Sorunun Çözümleri

Rölanti hava kontrol valfi "rölanti devri kontrol valfi" olarak da bilinir. Motorunuzun rölanti devrini düzenler. Bu, motorun bilgisayarı tarafından kontrol edilir. Bazen parçalar bozulur ve bu da arabanızın garip bir şekilde rölantide kalmasına veya durmasına neden olur. Değiştirmeye çalışmadan önce rölanti kontrol valfinin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin. 

Yöntem 1 - Rölanti Kontrol Valfi ile İlgili Sorunları Tanımlama

Yöntem 1 - Rölanti Kontrol Valfi ile İlgili Sorunları Tanımlama

1- Yüksek motor rölantisi arayın. Arızalı bir rölanti kontrol valfinin yaygın bir semptomu yüksek rölanti olabilir. Motoru çalıştırın ve ön paneldeki takometreye bakın. Çoğu aracın motoru, bin RPM'nin altında rölantide çalışacaktır. Motorunuzun normal rölantisine aşina iseniz, bunu mevcut RPM'leriyle karşılaştırın.

⦁    Aracın motoru 1000 RPM'nin çok üzerinde rölantide çalışıyorsa, muhtemelen çok yüksektir.

⦁    Vakum sızıntıları da yüksek rölantiye neden olabilir.

 

2- Düşük rölanti veya bayılmaya dikkat edin. Yüksek rölanti sorunlarının yanı sıra, düşük rölanti ve hatta ara sıra durmanın her ikisi de kötü bir rölanti kontrol valfine bağlanabilir. Yine motoru çalıştırın ve durduğunda nasıl çalıştığını ve normalde nasıl çalıştığını karşılaştırın.

⦁    Rölanti düşükse ve tutarsızsa, rölanti kontrol vananızla ilgili bir sorun olabilir.

⦁    Düşük rölanti, vakum sızıntılarından da kaynaklanabilir.

 

3- Vakum sızıntısı belirtileri olup olmadığına bakın. Motorunuz kötü rölantide çalışıyorsa, buna neden olabilecek olası vakum sızıntılarını teşhis etmeye çalışın. Motor bölmenizdeki vakum hatlarını çatlaklar veya aşırı aşınmış alanlar gibi hasar belirtilerine karşı görsel olarak inceleyin.

⦁    Bir vakum hattını çıkarın ve vakumun seviyesini ve tutarlılığını ölçmek için bunu bir vakum ölçere bağlayın.

⦁    Ayrıca, sızıntı noktasında kabarcıklanma olup olmadığını görmek için hatlara sabun ve su karışımı püskürtmeyi deneyebilirsiniz.

 
 
4- Kontrol motoru ışığının yandığına dikkat edin. Aracınızdaki motor kontrol ışığı, Motor Kontrol Ünitesi (ECU) motorun nasıl çalıştığıyla ilgili bir sorun tespit ettiğinde yanacak şekilde tasarlanmıştır. Kontrol panelinize bakın; Kontrol motoru ışığı rölanti sorunları ile bağlantılı olarak yanıyorsa, bunun nedeni rölanti kontrol valfinin arızalı olması olabilir.
 
⦁    Kontrol motoru ışığı, basit bir motor çizimine benziyor.

⦁    Rölanti sorunları ile bağlantılı bir kontrol motoru lambası, hatalı bir rölanti kontrol valfinin göstergesi olabilir.

Yöntem 2 - Rölanti Kontrol Valfinin Çalışıp Çalışmadığını Kontrol Etmek

Yöntem 2 - Rölanti Kontrol Valfinin Çalışıp Çalışmadığını Kontrol Etmek

1- Hata kodlarını kontrol etmek için bir kod tarayıcı kullanın. Aracınız 1996'dan önce üretilmişse, bir OBD I tarayıcıya ihtiyacınız olacaktır. 1996'dan sonra üretilen araçların bir OBD II tarayıcıya ihtiyacı olacaktır. Kod tarayıcıyı kontrol panelinin altındaki bağlantı noktasına bağlayın ve açın. Bağlandıktan sonra, kontrol motoru ışığının yanmasını sağlayan hata kodlarını açmak için tarayıcıyı kullanın.

⦁    Bazı kod tarayıcılarda, okunan kısımda hata kodunun İngilizce açıklamasını sağlayacaktır.

⦁    Kod tarayıcınız yoksa, ne olduğunu bulmak için tarayıcının size gösterdiği koda bakmanız gerekecektir.

⦁    Bazı kod tarayıcılarda, okunan kısımda hata kodunun İngilizce açıklamasını sağlayacaktır.

⦁    Kod tarayıcınız yoksa, ne olduğunu bulmak için tarayıcının size gösterdiği koda bakmanız gerekecektir.

 

 
2- Motoru çalıştırın ve rölanti devirlerini not edin. Anahtarı kontağa takın ve motoru çalıştırın. Motor rölantisinin düzleşmesi için bir dakika bekleyin, ardından bir kalem ve kağıt kullanarak motorunuzun oturduğu ve rölantide olduğu RPM'leri yazın.
⦁    Normal rölanti hızına düşmesi için motorun birkaç dakika çalışmasına izin vermeniz gerekebilir.
⦁    RPM'leri yazdığınız kağıdı elinizin altında tutun, böylece teste devam ederken onu motorun rölantisiyle karşılaştırabilirsiniz.
 
3- Aracı kapatın ve Rölanti Kontrol Motorunun bağlantısını kesin. Rölanti devirleri not edildiğinde, aracı tekrar kapatın ve anahtarı kontaktan çıkarın. Kapağı açın ve Rölanti Kontrol Motorunu bulun. Yerini bulduğunuzda bağlantısını kesin.
⦁    Rölanti Kontrol Motorunuzun bağlantısını kesmenin yolu uygulamadan uygulamaya farklılık gösterecektir; Bağlantısının nasıl kesileceğiyle ilgili daha spesifik talimat için aracınızın servis kılavuzuna bakın.
 

⦁    Rölanti kontrol motorunun bağlantısını, genellikle içine giren kablo klipsini çıkararak kesebilirsiniz.

 
4- Motoru yeniden çalıştırın. Rölanti Kontrol Motoru bağlantısı kesilmiş haldeyken araca geri dönün ve motoru tekrar çalıştırın. Rölanti kontrol motorunun bağlantısı kesilmesine rağmen motor yine de sorunsuz çalışmalı ve çalışmalıdır.
⦁    Bağlantısını çıkardığınız kabloları motor bölmesine sıkıştırdığınızdan emin olun, böylece hareketli parçalara takılmasınız.
...

...

5- Rölanti hızında bir fark olup olmadığına bakın. Motorun tutarlı bir rölantiye geçmesi için bir dakika çalışmasına izin verin, ardından daha önce gözlemlediğiniz rölantiye karşı rölanti devri arasındaki farkları not edin. Rölanti hiç değişmediyse, bunun nedeni muhtemelen rölanti kontrol motorunuzun çalışmamasıdır

⦁    Rölanti kontrol motoru çalışıyorsa, bağlantısının kesilmesi motorun rölantide bir fark yaratmış olmalıdır.

⦁    Bu test, rölanti kontrol motorunda bir sorun olduğunu doğrular, ancak sorunun ne olabileceğini doğrular.

 

6- Motoru kapatın ve Rölanti Kontrol Motorunu yeniden bağlayın. Rölanti kontrol motoru bağlı ve bağlantısı kesilmiş haldeyken motor rölanti RPM'lerinde bir fark tespit ettiyseniz, hipotezinizi yeniden bağlayarak ve motoru yeniden çalıştırarak onaylayın.

⦁    Rölanti, rölanti kontrol motorunun en son bağlandığı zamanki haline geri dönmelidir.

⦁    İlk okumanızla karşılaştırmak için boş RPM'ler hakkında aldığınız nota bakın.

Diğer Blog Yazıları

Jant Kontrolleri İle İlgili Bilgiler
29 Ocak 2022
Jant Kontrolleri İle İlgili Bilgiler
Devamını Oku
Rot Kolu ve Salıncak Rotili Hakkında Bilgiler
29 Ocak 2022
Rot Kolu ve Salıncak Rotili Hakkında Bilgiler
Devamını Oku
Aks Kontrolleri Hakkında Bilgiler
29 Ocak 2022
Aks Kontrolleri Hakkında Bilgiler
Devamını Oku
Copyright © 2021 EFT OTO EKSPERTİZ