Motor Yağı Nasıl Değiştirilir?

Motor Yağı Nasıl Değiştirilir?

Aracınızı Kriko veya Lift Yardımı ile Kaldırın.

Öncelikle, aracınızın altını kaldırmak için kendinize güvenli bir çalışma alanı bulun. Bunu yaparken güvenilir aletler kullanmanız gerekir. Aracı kaldırmanız için bir lift veya yüksek ayarlı kriko kullanabilirsiniz. Ancak asla sadece kriko ile kaldırılan bir aracın altında çalışmayın. Mutlaka krikoya destek olacak takoz direkleri kullanarak aracı tam güvenlik alarak kaldırın. Modern arabaların çoğu, hem aerodinamiği iyileştirmek hem de motorun altındaki hayati bileşenleri korumak için plastik bir alt taşıyıcı ile donatılmıştır. Yağ karterine ve yağ filtresine erişmek için kapağın çıkarılması gerekir. Çoğu alt tepsi, temel el aletleri ile açılabilen cıvata, vida veya plastik klips karışımıyla tutulur. İkinci adımdan önce, bölgede yağ sızıntısı veya yağ kaçağı olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun. Herhangi bir kaçak / sızıntı bulursanız önce aracınızı bir tamirci tarafından kontrol ettirin.

2) Yağ Tapasını Çıkarın ve İçerideki Yağı Boşaltın.

2) Yağ Tapasını Çıkarın ve İçerideki Yağı Boşaltın.

Bir yağ kabı edinin. Bu kap büyükçe bir kova olabilir. Herhangi bir otomobil parçacısında bulunabilecek bir malzemedir. Kovanızı yağ haznesinin hizasına etrafa dökülmeden direk kovanın içerisine akacak bir şekilde yerleştirin. Çoğu aracın karterinde en az 1-2 litre yağ bulunur. Bazılarının daha fazla da olabilir. Uygun anahtarla gevşettiğiniz tahliye tapasını çıkarın. Çıkarırken tahliye tapasını tutun, yağ karterinden çektiğinizde yağ artık dışarı akmaya başlayacaktır. Motorun beş - altı dakika boyunca yağ akışı yavaşlayana kadar, yağın akmasına izin verin.

3) Yağ Filtresini Bulun ve Değiştirin.

3) Yağ Filtresini Bulun ve Değiştirin.

Aracınızın yağ filtresinin nerede olduğunu bulun. Aracınızın marka modelini Google’da aratarak yağ filtresinin nerede olduğuna göz atın. Motora vidalanmış silindirik boyutlu bir aksamdır. Eliniz ile veya varsa yağ filtresi anahtarı kullanarak yağ filtresini saat yönünün tersine çevirin. Yağın üstten akıp üzerinize damlamaması için iyice gevşetin. Yağ akışı azalana kadar bekleyin ve filtreyi yerinden tamamen çıkartın. Yeni filtrenizi takmadan önce ince bir kauçuk malzeme olan eski yağ filtresinin contasının içeride kalıp kalmadığını kontrol edin. İçinde ise mutlaka çıkartın. Eski conta çıkarılmazsa yeni filtre düzgün bir şekilde çalışmayacaktır. Sonuç olarak yeni ve taze yağınızın birkaç dakika içerisinde sızıntı yaparak eksilmesine ve motoru yağsız bırakarak problemlere yol açacaktır.

4) Tahliye Tapasını Yerine Takın.

4) Tahliye Tapasını Yerine Takın.

Tahliye tapasını değiştirin ve tam oturana kadar sıkın, ama çok fazla sıkıştırmayın. Aşırı derecede bu tapayı sıkarsanız yağ karterine veya tahliye tapasına zarar verebilirsiniz.

5) Alt Muhafazları Takarak Aracınızı İndirin.

5) Alt Muhafazları Takarak Aracınızı İndirin.

Yağ filtresini ve tahliye tapasını değiştirdikten sonra alt muhafazalarınızı yeniden takın ve aracı tekrar yere indirin. Kaputu açın ve üzerinde yağ tenekesi sembolü olması gereken yağ kapağını çıkarın. Bir huni kullanarak motoru üreticinin belirttiği hacimde yağla doldurun.

6) Son Adımlar.

6) Son Adımlar.

Son olarak, yağın tavaya oturması için birkaç dakika bekledikten sonra yağınızın uygun seviyede olduğunu doğrulamak için yağ çubuğunu kullanın. Yağınızı kontrol etmek basittir. Yağ çubuğunu borusundan çekin, tüm yağı bir kağıt havluyla silin, yağ çubuğunu tekrar takın, yağ çubuğunu geri çekin ve yağın, yağ çubuğunun ucundaki dolu işaretle hizalandığından emin olun. Son olarak aracı çalıştırın, rölantide kalmasına ve ısınmasına izin verin. Aracın altında ve yağ filtresi çevresinde sızıntı olup olmadığını kontrol edin.

Diğer Blog Yazıları

Jant Kontrolleri İle İlgili Bilgiler
29 Ocak 2022
Jant Kontrolleri İle İlgili Bilgiler
Devamını Oku
Rot Kolu ve Salıncak Rotili Hakkında Bilgiler
29 Ocak 2022
Rot Kolu ve Salıncak Rotili Hakkında Bilgiler
Devamını Oku
Aks Kontrolleri Hakkında Bilgiler
29 Ocak 2022
Aks Kontrolleri Hakkında Bilgiler
Devamını Oku
Copyright © 2021 EFT OTO EKSPERTİZ