Motor Kontrol Ünitesi Nedir? Nasıl Çalışır?
Motor Kontrol Ünitesi (ECU), temel olarak, enerji - yakıt, hava ve kıvılcım oluşturmak için motorun gerekli bileşenlerinin kesişimini kontrol eder. Kulağa basit geliyor değil mi? Tıpkı bir motorun kendisini gerçekten temel terimlere ayırırsanız kulağa basit geldiği gibi. Ancak ECU, koşulların normal çalışma aralığında olmasını sağlamak için otomobilin etrafındaki geniş bir sensör ağını sürekli olarak izleyerek önemli bir görevi yerine getirir. Bir şeyler ters gittiğinde ECU koşulları ayarlar ve motorun düzgün çalışmasını sağlar. Eğer bunu yapamazsa araba düzgün çalışmamasına ya da hiç çalışmamasına neden olur. Bir sorun oluştuğunda, ECU servisler tarafından teşhis edilebilmesi için bir hata kodu kaydeder ve sürücünün bir şeylerin yanlış olduğunu anlaması için motor arıza lambasını yakar.
Daha yeni nesil motor bilgisayar sistemleri ayrıca, servisler tarafından programlama sorunlarını gidermek ve aracın teknik özelliklerini güncellemek için (bilgisayarınızda bir sistem veya yazılım güncellemesi yapmayı düşünün) kolayca erişilebilen ve düşük maliyetli bellek sistemlerine sahiptir.
Motor beynine eklenen en son görev otomotiv şirketleri tarafından mekanik gaz kelebeği kontrolünden elektronik gaz kelebeği kontrolüne geçerken gerçekleşti. Önceden ayağınız gaz pedalına temas ettiğinde doğrudan motora giden bir kabloya bağlıydı. Böylece motor, pedala ne kadar sert veya hafif bastığınıza göre tepki vermekteydi. Şimdi ise gaz pedalında bulunan veya yakınındaki bir elektronik sensör tarafından, gaz kelebeği kontağınızı değerlendiren ve ardından motora yakıt dozajını ayarlamak için motor yönetim sistemine sinyal gönderen bir yöntem ortaya çıktı.
ECU-ECM’nin Çalışma Prensibi ve Diğer Görevleri Nelerdir?
ECU'nin çalıştırma prosedürünün bir kısmı, gaz kelebeğinin rölantideki konumunu kalibre etmektir. Başka bir deyişle motora gaz verilmediğinde nasıl çalışması gerektiğini hatırlatır. Bu işlem düzensiz bir rölantiyi kontrol etmeye ve önlemeye yardımcı olur. İlgili tüm sensörler doğru konumda olmaz ve birbirleri ile anlaşamazlar ise bilgisayar motora ve şanzımana Limp Modunda çalışması için bir sinyal gönderir. (Limp Modu; aracın kontrolden çıkabilecek yüksek hızlara ulaşmasını engeller) Ardından aracın gösterge paneline de bir uyarı gönderir. Buradaki asıl amaç, aracın bir servise gidebilecek kadar çalışmasını sağlamak ve aracın yolda kalmamasını sağlamaktır.
ECU ayrıca, motorun çok zengin karışımlar ile çalışmamasını ve belirlenen kriterlerin dışında kirleticiler yaymasını önlemek için yakıt karışımını takip ederek ve düzenleyerek otomobilin emisyon standartlarını karşılamasını sağlar. Tüm bu sensörler çalışır durumda ise ECU genellikle kaymayı önleyici fren sistemleri, hız sabitleyici ve hırsızlığa karşı koruma gibi özelliklerin yönetiminden de sorumludur.
Hepsinden öte, motor kontrol modülü veya ünitesi (aracınızda hangisi mevcut ise), sırf sinyallerin kesişmediğinden emin olmak için arabayı her açtığınızda "Yeniden Kalibrasyon" testi adı verilen bir testten geçer.